Typisch Mijn Vader: Deel 1

Hoe het bij ons thuis toe ging.

Verhaaltjes vertellen dat deed mijn vader Piet toen wij kinderen waren vrijwel elke avond.

Voor hij naar de duivenvereniging ging  was het verhaaltjes tijd, dan kroop je bij hem op schoot. Hij kende veel verhalen en wist ze leuk en spannend te vertellen.

Mijn favoriete verhaal, was mijn vaders versie van ‘De Baron van Münchausen’.

Rond de kerstdagen vertelde hij van de geboorte van Christus, rond de Paasdagen over de kruisiging van Christus. Ik was niet de enige die dat een bijzonder triest en eng verhaal vond. Hoewel onze vader niet gelovig was, vond hij dat het bij de opvoeding hoorde.

De volgende dag vertelde hij weer over iets heel anders, bijvoorbeeld over Domela Nieuwenhuis pogingen het arbeidsvolk te verheffen. Mijn vader had als kind, wat betreft drank, veel ellende om zich heen gezien. Hij zei dan ook veelvuldig, “Domela Nieuwenhuis dat was een verstandige man!” Daarna stak hij zijn wijsvinger belerend in de lucht en vervolgde met een het volk toesprekende intonatie,

“Denkende arbeiders drinken niet en drinkende arbeiders denken niet.

Daarna zei Piet trots, “Mijn vader, dat is jullie Opa Van Klaveren, was een van de weinige, of misschien wel de enige in de Jordaan die met een gevuld loonzakje thuis kwam. En niet, zoals de meesten anderen, het geld direct in de kroeg waar het werd uitbetaald opdronk.”

Word vervolgd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s