Piets geloof 1916 – 1956

Mam, waarom zit ik op een andere school dan Corrie en Dientje, vraagt Piet aan zijn moeder. Als hij na de eerste schooldag thuis komt.

“Piet jij bent niet gedoopt en dan wordt je op de katholieke school niet toegelaten,” antwoord zijn moeder.

Waarom ben ik niet gedoopt,” vraagt pietje.

Zijn moeder vond het ook vreemd, dertien kinderen en dan één niet gedoopt, zelf stond ze nooit zo stil bij dat dopen, ze had wel wat anders aan haar hoofd.Maar als er een kindje geboren was, stond altijd de volgende dag de pater al voor de deur Ze sloot het gesprek dan ook af met de woorden.

“Ach, jonge de pater was zeker ziek, of we zijn het in de drukte vergeten, maar als jij je later wil laten dopen kan dat altijd nog hoor, en dan kan jij nog zelf kiezen ook want misschien wil je dan wel een ander geloof, of geen geloof dat kan jij dan zelf uitmaken.”

1956

Het zal wel de speling van het lot geweest zijn, want toen Pietje Piet werd was hij een overtuigd atheïst, hij heeft geen van zijn kinderen laten dopen. Piet zei altijd, “Onderzoek alle dingen en onthoud het goede.” Hij had respect voor ieder geloof en een ieder die geloofde.” Het is zo jammer dat mensen altijd anderen van hun geloof willen overtuigen,” zei hij altijd.

Wat trouwens jaren later op een bepaalde manier ook wel weer koren op de molen van  mijn vader was. Hij hield net als de meeste Van Klaveren’s erg van debatteren. Als er bij ons dan ook iemand van de Jehova’s getuigen aan de deur kwam zei hij gretig, “Ja, komt u binnen.”

“Jullie, hebben zeker wel zin in een lekker koppie thee hè meiden, zei hij als het twee dames waren, dan ga ik dat eerst eens effe zette, dat praat wat makkelijker. Bij de thee liet hij eerst de meestal wildvreemde personen hun zegje doen. Hij begon dan met de woorden, nou meiden vertel maar is wat jullie op je hart hebben.

Om vervolgens het debat met ze aan te gaan. Hij kwam dan ook vaak weer terug op zijn kindertijd. Weet je dames, het is ook maar precies wat je verteld word, ik zal jullie vertellen ik zat op de openbarenschool en mijn zusjes op de katholieke school, en de geschiedenis lessen die zij kregen waren zo anders dan wat mij werd verteld.

We geloofden ieder voor zich, wat er verteld werd maar wat is de waarheid? En dat vindt ik nou ook van het geloof. Later ga je er over lezen en na denken en begrijp me goed meid, dat doet natuurlijk ook een ieder op zijn manier. En vrouwtje… blijf jij gewoon geloven, want daar ben je gelukkig mee.

Het blijft natuurlijk wel een geloof en geen zeker weten, en dat wil je wel andere mensen opdringen. Kijk ik ben een atheïst als ik dat jou nou eens probeer aan te praten, want hou me te goede wat ik doe is in niets geloven, maar het blijft toch ook geloven.

De, het waren meestal dames vertrokken zo na een uur of anderhalf met de vraag, mogen we nog iemand anders sturen? Of mogen we nog eens terug komen? “Ja, hoor u stuurt maar,” zei hij dan. “Willen jullie nog een lekker koppie thee voor jullie naar het volgende adres gaan?”

Ik geloof trouwens dat die god van jullie, het geweldig zou vinden, als jullie het dichts bij zijnde ziekenhuis in zouden gaan, en daar zieken kinderen zouden gaan voorlezen.

Maar, ach dat is weer mijn geloof.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s