De Tragedie Rond de Gevulde Koek

Het is zondag 11 April 1948: het is een ijzig koude dag.

Tien spelers van RCA staan achter het centraal station stampend en handen wrijvend op de pont te wachten. Ze spelen vandaag een belangrijke wedstrijd tegen TOB in Amsterdam Noord. Als ze winnen nemen ze de eerste plaats van TOB over.

“Wat is de professor laat. Hopelijk komt ie, want zonder hem wordt het zeker niks.” zegt Rinus. “Rinus, niet zeuren! Wijnie is er altijd.” zegt Jan Vega.

Wijnie heeft een kleine boekenwinkel  in de Lairessestraat.
Hij is een rustige man; zo één die je ook meer in een boekenwinkel dan op een voetbalveld verwacht. Wijnie gebruikt de voetbal zondag om op zijn minst één dag in de week van de stoel te komen en wat beweging te hebben en wat het voetbal betreft hij is in zijn uppie eigenlijk beter dan de rest van het elftal.
Omdat hij zo belezen was noemde ze hem onder elkaar de professor.

Als de pont arriveert pakken ze hun fietsen en lopen ze toch allemaal een beetje terneer geslagen de pont op, “Verdomme! Net nou het er op aankomt staan we met tien man. Mooi klote! Nou van mij kan ie de pest krijgen. zegt Arie.

“Hè Arie doe ‘ns normaal, hij kan wel ziek zijn.” zegt Beppie.
Wat nou ziek?” roept Arie boven het geronk van de pont en het gekrijs van de meeuwen uit. “Wijnie heeft telefoon die kan toch effe bellen,” effe bellen? naar wie dan wel?
Ik ken niemand anders van ons elftal met telefoon,” schreeuwt Beppie tegen de wind in.

Als ze allemaal in hun voetbalkleding in de ijskoude houten kleedkamer staan te trappelen van de kou, loopt Beppie naar het beslagen raampje en veegt het met zijn mouw schoon, ‘Ja,…. jongens daar komt Wijnie.” roept hij opeens luid.
Er gaat een zucht van verlichting door de kleedkamer.

 Wijnie Le Roo gooit zijn fiets tegen de kant, en trekt de deur – die behoorlijk klemt – open. Hij gooit bezweet zijn tas op de houten bank, en zegt: “sorry jongens, dat ik zo laat ben.
Ik heb me rot gefietst, maar ik kreeg op de Rozengracht een lekke band, gelukkig dat ik nog op tijd ben, ik schiet gauw in mijn voetbalspullen.”

Vijf minuten later begint de wedstrijd, TOB is sterk en hard. Als een tegenstander Beppie hard attacheert, schreeuwt hij “Man, doe normaal! Je trapt me knieschijf zowat in tweeën.
“Bep, knijs*uit, wat hij kan, kan jij ook.” roept Jan Vega, die ook niet voor de poes is.

De ploegen zijn aan elkaar gewaagd, met de rust is de stand gelijk 0-0. 

Na de thee wordt de wedstrijd voort gezet. Het spel golft heen en weer; ze zijn beiden  even sterk.
Dan krijgt Wijnie de bal.
Hij omzeilt twee man en gaat alleen op de kieper af en als die een stap naar voren doet, schuift Wijnie de bal prachtig in de uiterste hoek.
“Gooooaaaaaallll” galmt het over het hele veld.
Wijnie wordt toe gejuicht, en bejubelt, hij gaat nog net niet op de schouders.
Wat zijn ze blij, RCA aan kop wat zou dat mooi zijn.

“Jongens, nou is het oppassen geblazen. We gaan dat  klussie klaren:” roept Jan; Die gasten .moeten nu wel aanvallen, dan krijgen wij de ruimte.”

Tien minuten voor tijd scoort TOB.

Terwijl de spelers van RCA verslagen staan te kijken en langzaam naar de middenstip lopen, komt over het grint pad Wijnie het veld ingelopen, met in zijn hand een gevulde koek.” Wat doe jij nou?” zegt Jaap verbaasd?

“O, lieve hemel hebben ze gescoord?” vraagt, Wijnie. Hij staat aan de grond genageld.” “Goh, ik had opeens zo’n honger, en ben even snel in de kantine een gevulde, koek gaan halen, sorry jongens.”

“Ach kerel krijg het lazarus! met je gevulde koek erbij. Wat ben jij een lul de behanger! Sta ik me daar voor uit te sloven,” zegt Rinus met een verhit hoofd.

Rinus was niet de enige die krachttermen gebruikte, voor er midden uit was genomen hadden de meeste al hun zegje gedaan waar onder, krijg de pest, de klere, vuile druiloor, en Piet die een hekel aan grove taal had zei, “Man, wat ben jij een oelewapper.

Tien minuten later heeft TOB gewonnen en behouden de toppositie. Terwijl de spelers van TOB zich juichend richting kantine begeven, lopen de spelers van RCA, met gebogen hoofd van het veld.

*Kijk uit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s