De Nieuwe Stamhouder

Als Piet de volgende dag, bij zijn ouders de trap op loopt, staat zijn vader al in de deuropening.
“Goedenmiddag samen,” zegt Piet met een brede grijns op zijn gezicht als hij de kamer betreedt. “Nou vader, ik zal je niet langer in spanning laten zitten, we hebben een stamhouder.”

“Kijk ns! wat vind je er van,” hij legt het trouwboekje met de naam van de nieuwe boreling op tafel.
Zijn vader staat meteen naast hem. Zijn moeder, die aardappels zit te schillen zet snel de aardappelmand op tafel en staat er ook meteen met haar neus bovenop.

“Jonguh wat geweldig! van harte gefeliciteerd!” zegt: Piets vader terwijl hij zijn pijp op de asbak legt. “Dat ik dit nog mag meemaken.”
Oma schiet vol en zegt, “Zie je dat Piet, wat vindt ik dat nou fijn voor je ouwe, hij heet precies zoals jij Petrus Kornelis met een K.”
“Moeder….. kijk uit! je steekt me zowat een oog uit met dat messie,” zegt Piet, als zijn moeder hem omarmd om een pakkerd te geven.

Opa liep, als hij de kans, kreeg met Petertje te zeulen. Geen kind mocht bij de gasmeter in de buurt komen, maar Peter mocht op opa’s arm het gasmuntje in de gasmeter gooien. De naam Peter vond hij overigens maar niks, hij bleef Petertje stoïcijns Pietje noemen.

“Ouwe, ga nou weg bij dat kassie, direct zitten ze er allemaal met hun handen an.” zegt Oma. “Ach Ank ik sta er toch bij, hij legt er alleen zijn handje op. “Wat een mooi kassie hè jonge,” zegt hij als Petertje over het kastje wrijft.” Als Peter even later het laatje wil open trekken tilt hij hem snel op.
Hij loopt met hem op zijn arm naar de bedstee, gaat zelf op de rand zitten en zegt tegen de kleine. “Kom wij gaan in ons kleine huisje spelen!”

Het kastje dat oma beschermde was het kleine, bruine kastje dat opa en oma zo dierbaar was. Het kastje waar hun – zo tragisch om het leven gekomen – eerste dochtertje als peutertje drie kleine boordenknoopjes in het sleutelgaatje had gestopt, werd door opa en oma gekoesterd.(de knoopjes zaten nog in het sleutelgaatje)
Er mocht geen kleinkind bij in de buurt komen. Alleen voor Petertje maakte opa een uitzondering. Alle kleinkinderen waren hem even lief maar och, och wat was hij blij met deze stamhouder.

Op 10 Julie 2018 is onze broer Peter de eerste stamhouder op 72 jarige leeftijd overleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s