In de Stilte van de Beroering

De Hembrug

Piet zit omringt door Duitse soldaten in de trein naar Amsterdam. Om de aandacht van de soldaten zo min mogelijk te trekken kijkt hij door het raam van de coupé naar buiten. Daar ziet hij ~ door de spiegeling van zijn gezicht op het raam ~ ver aan de horizon, stil de volle maan hangen. De donkere silhouetten van de bomen langs het spoor schieten op het ritme van de cadans van de stampende wielen op de rails voorbij.

Piet sluit z’n ogen … hij ziet de dag aan zich voorbij trekken … ineens beseft hij zich dat de Duitsers hem als gevangene hebben geregistreerd en dat hij daardoor niet naar huis kan… dat hij moet onderduiken.

Piet kijkt naar de rokende soldaten, “Vreemd,” denkt hij, “Ze kunnen alleen m’n lichaam zien, ze weten niet wat ik denk.” Er kwam een nieuw gevoel van vrijheid over hem, het leek alsof hij in z’n hoofd toegang heeft gekregen tot een geheel nieuwe kamer. Een privé vertrek waar toe alleen hij toegang had, een plek waar hij waarnemingen kon hebben en plannen kon maken waar niemand iets van wist.”

Beheerst dacht hij, “Wim zit in het verzet, ik moet eerst met hem overleggen.”

“De Hembrug, ik ben er bijna…”
De spijlen van de Hembrug schoten aan het raam voorbij.

De Hembrug
Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter geprobeerd de brug op te blazen met explosieven. Om dit te voorkomen zwommen in de nacht van 26 op 27 september 1944 twee mannen van het verzet, tevens lid van de Zaanse zwemvereniging Neptunus, Jaap Boll en Remmert Aten, naar de middenpijler van de brug, waar de Duitsers 400 dozen met ieder 3 kilo explosieven hadden aangebracht met de bedoeling de brug deels open te draaien en dan te laten ontploffen. Na enkele uren waren de explosieven tot zinken gebracht. Later kwam wat verpakkingsmateriaal bovendrijven waardoor de Duitsers het ontdekten. Ze brachten wederom explosieven aan, waarna Remmert Aten er weer heen is gezwommen. De Duitsers hebben pas na de oorlog gehoord dat de verzetslui geen gebruik van een bootje hadden gemaakt. De brug is als een van de weinige spoorbruggen onbeschadigd de Tweede Wereldoorlog doorgekomen.

Copyright Ⓒ 2016 – 2019 P. Schwank

Een gedachte over “In de Stilte van de Beroering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s