Het Huwelijk van Piet en Tonie

Piet en Tonie
bruidsmeisje Betsie

15jaar

Tonie is in de tijd dat ze met Piet verkering had – en nog bij haar ouders woonde – twee keer verhuisd. De eerste keer in 1928 van de Galgenstraat nr. 4 naar de Van Beuningenstraat 59. De tweede maal in 1934 naar de Fanius  Scholtestraat 49.

Tonie werkte al dertien jaar bij het elastische kousen atelier op het Prinseneiland. Drie maanden voor ze met Piet ging trouwen zegde ze deze betrekking op. Ze kreeg een handje en een keurig getuigschrift mee en dat was dat. In die tijd was dit de normale gang van zaken; als je ging trouwen werd je huisvrouw.

Anjers

Op woensdag vijf oktober 1938 kwamen er in de Fanius Scholtestraat drie luxe trouwwagens voorrijden. In de eerste wagen stapte Piet en Tonie samen met haar vijftienjarige zusje Betsy als bruidsmeisje. Tonie leek wel een prinsesje in de – door haar oudste zuster Wil gemaakte -bruidsjurk. Het prachtige bruidsboeket van anjers complementeerde het geheel op een elegante wijze.

In de tweede wagen stapte -in hun zondagse kleding – de ouders van Piet en de ouders van Tonie In de derde wagen stapte – zeer voornaam kijkend – de getuigen; Piets oudste broer Nelis en Tonie’s oudste zuster Wil met hun partners. Traag zette de stoet zich in beweging richting Sloterdijk. Nelis wuifde langzaam, als een paus, naar het publiek in de straat.

Sloterdijk was een van de door Amsterdam opgeslokte randgemeenten. Het deed op deze milde herfstdag pittoresk aan met de boompjes langs de kleine dijk en het bescheiden raadhuis naast het oude kerkje. 

Ja

De huwelijksceremonie werd voltrokken door een voornaam kijkende ambtenaar in functie. Nadat Piet en Tonie elkaar het jawoord hadden gegeven ging de stoet terug naar de Fanius Scholtestraat. Daar werd bij Tonie’s ouders thuis voor de naaste familieleden een koffietafel geserveerd. 

De tafel in kwestie was gedekt met een geborduurd wit tafellaken en een vaasje met witte fresia’s. Er stond een mand met fijntjes* en krentenbollen met daarnaast een botervloot met roomboter. Verder stond er een met slabladeren versierde schaal met worst, vlees en kaas en een plateau met worstenbroodjes. Er stond een luxe soepterrine met een lichte groentesoep en een mand met fruit. Op een bijzettafel stond een servies met koffie en thee en een mooie bruidstaart.

*Zachte witte broodjes

Copyright Ⓒ 2016 – 2019 P. Schwank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s