
Nelis was meubelmaker en had in zijn vrije tijd een roeiboot gemaakt. Hij was trots op z’n boot, en vooral om het feit dat hij alleen koperen spijkers en schroeven had gebruikt. Het was dan ook een prachtige boot geworden, mooi van vorm en aalglad geschuurd.
Nelis had de gehele familie uitgenodigd om bij de eerste vaart aanwezig te zijn. De roeiboot lag aan de noordelijke oever van het IJ. De uitgenodigde familie zou op de steiger achter het CS gaan staan en Nelis zou naar ze toe roeien.
Zalig
Nelis stapte in z’n roeiboot. Hij legde de roeispanen in de dollen en begon te roeien. Het was prachtig weer en de zon weerkaatste in honderdduizend kleurige mozaïekstukjes over het water van het IJ. „Heerlijk zo,” sprak Nelis zichzelf genoegzaam toe, “Wat zullen ze trots op me zijn, ze zullen denken, die Nelis, dát is een echte vakman, een meester timmerman!”.
Achenebbisj
Vrolijk fluitend trok Nelis aan de riemen. Hij draaide zijn hoofd en herkende in de verte de zwaaiende armen van de familie. Plots zag hij dat er tussen de bodemspanten water opwelde.
Al spoedig stond er een laag water in de boot. Nelis deed zijn schoen uit om mee te hozen, maar dit was onbegonnen werk. Terug roeien moest hij, en wel zo snel mogelijk.
Druipend van het zweet bereikte hij de oever.
Omdat Nelis graag een excellent beeld van zichzelf op anderen projecteerde werd hij – als consequentie daarvan – als hij een keer een foutje maakte, hiermee tot in den treure geplaagd.
„Mooi stukkie werk Nelis, maar dat is geen boot maar een pieremegoggel.”
„Trouwens elke boot zou zinken met zoveel koper als jij gebruikt heb.”
„Nelis van Klaveren, dé uitvinder van de duikboot.”
Sociale vaardigheid
In eerste instantie laat Nelis de boot gedemoraliseerd liggen. Na een poosje hoort hij van zijn collega Gijsbrandt Haring hoe je een nieuwe houten boot moet behandelen.
”Kijk Nelis, in principe heb je een prachtige boot gemaakt, echt vakwerk.
Een houten boot moet voor de eerste vaart echter eerst een poosje onder water liggen, dan trekken de naden dicht. Een andere mogelijkheid is om de boot te laten breeuwen, dan is men ook van de lekkage af. Maar nogmaals Nelis, mijn complimenten, het is en het blijft, een fraai stukje vakwerk wat je me daar geleverd heb”.
Nelis was een eigenwijze man, maar omdat Gijsbrandt gebruik maakte van ‚De Sandwich’ * nam Nelis het advies van Gijsbrandt ter harte en weldra kon men veilig met de boot varen. Nelis had er weer lol in en begon zelfs te sparen voor een 5 P.K. buitenboordmotor.
* Eerst compliment, dan het verbeterpunt en daarna weer afsluiten met een compliment.
Copyright Ⓒ 2016 – 2019 P. Schwank
