De Zetel Naast de Koning

„Hé Piet, hoe is die gozer die aan de overkant is komen wonen? Is’ ie een beetje te pruimen, of is ’t een eikel? ” vraagt Coen. 

Piet: “Oh, je bedoelt zeker dat figuur van nummer 31. Ik heb hem alleen gezien, maar ik hoorde ze moeder Bertje roepen. Dus zo zal ie wel heten.”


Egelantierstraat 31

Coen: „Ja, dat zal haast wel.”

Piet: “volgens mij is hij schuw, maar het lijkt me wel een aardige snuiter.

“Hé Piet, laten we hem vanmiddag, als we uit school komen inzegenen?” zegt Coen op een samenzwerende toon. 
“Ja, en dan doen we het, als de hele mikmak er bij is,”  antwoord Piet met een vrolijke lach.”

“Hoe lang woont hij hier nu al?” vraagt Coen.
Piet: “Een week of twee, drie.”
“Dan zal het tijd worden,” gniffelt Coen.

Na schooltijd ging een deel van de kinderen buiten spelen. Met uitzondering als ze hoorden dat er iemand ingezegend werd, dan waren ze allemaal van de partij. 

Introductie en uitnodiging

Toen Piet naar buiten kwam zat Bertje op het trapje voor de deur. Piet liep naar hem toe en zei quasi nonchalant: “heb ik het goed gehoord, heet jij Bertje?”

“Ik heet Bertus Bakker,” verbeterde de jongen hem.
Piet verstaat hem niet goed en vraagt, „Is je vader bakker?”
“Nee, ik heet Bakker, mijn vader is geen bakker, die loopt met de Boldootkar.”

“Mmm, lekker werk”, grinnikt Piet, “ik ben trouwens Piet, ik woon aan de overkant op 34. We gaan straks met z’n alle een spel doen, heb je zin om ook mee te doen?”

“Welk spel?” vraagt Bertje.
“De stoel van de koning”, antwoord Piet.
“Heb ik nog nooit van gehoord, hoe gaat dat?”

“We loten wie de koning en wie de koningin is.
“Die twee gaan daar tegen de muur zitten. een klein stukkie uit elkaar. Daarna gaan we met z’n allen een blokkie om rennen en wie  het eerste tussen de koning en koningin gaat zitten word de nieuwe koning. 

Jopie’s bijdrage

Piet ziet vanuit zijn ooghoeken vieze Jopie – met een glimlach van oor tot oor -aan komen lopen.

Hij draagt een groot blik in z’n armen.

Bij elke stap die hij doet klotst er bruin strontwater over de rand van het blik op Jopies kleding. Jopie heeft het niet in de gaten of het interesseert hem niet. Misschien vond ie het wel lekker, Joost mag het weten.

Piet schreeuwt tegen Jopie: “Hé man,  zet dat blik effe daar in de hoek.

Daarop wendt hij zich wederom tot Bertje en vraagt, “Ken je een beetje rennen? Om de koning te worden moet je van goeie huize komen want we hebbe goeie hardlopers in de straat hoor!”

“Ja, weet ik veel”, zegt Bert, „maar ik doe wel mee.”

Camoufleren

Inmiddels zijn de andere gearriveerd en er wordt geloot. Manus is de koning en Mientje is de koningin. De koning en de koningin gingen met hun rug tegen de muur zitten. Tussen hun beide lieten ze een ruimte van 50 cm. 

Er werd een lijn getrokken waarachter de hardlopers plaats namen. Ze wachten op het startsein. De koning roept „start” en de jongens en meisjes gaan er als een haas vandoor. Zodra de hardlopers de hoek om zijn, giet het koninklijk gezelschap de zeik uit het blik in een put en leggen de drollen bij de muur. Daarna bedekte de koning de uitwerpselen met een dun laagje herfstbladeren. Hij en de koningin namen ieder aan een kant plaats.

Winnen

Zoals afgesproken zorgden de andere hardlopers ervoor dat Bertje op kop liep.   Verhit kwam Bertje als eerste de hoek om en rende op de finish af. Daar liet hij zich triomfantelijk tussen de koning en de koningin ploffen. Hij keek de koningin aan met een blik die zijn superioriteit trachten te onderstrepen, ‘Hij, Bertus, had het toch maar weer mooi geflikt.” 

Omdat de straat anders aanvoelde dan verwacht, ging hij met z’n handen op onderzoek uit. Met een vertwijfeld gezicht trok hij ze langzaam uit de zachte massa. Hij staarde vreugdeloos naar zijn vingertoppen. Nu moest hij, Bertus Bakker – het prettige zelfbeeld van superioriteit dat hij voor zichzelf geschapen had – bijstellen. 

Intussen stonden de andere hardlopers in een halve cirkel rond de winnaar.
Bertus zag hoe een ieder van hen – op eigen wijze – vierde – de inwijding die hem ten deel was gevallen vierde.

Copyright Ⓒ 2016 – 2019 P. Schwank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s