Verhuizingen

De gehele huisraad ging op één handkar

Opa Piet en Oma Anne zijn na een poosje verkering op zeven november 1894 getrouwd en betrokken een woninkje in de Anjelierstraat 194 huis, daar hebben ze een paar jaar gewoond. op deze locatie werden in 1895 Leentje, 1896 Nelis en in 1898 Anne geboren.

Op 11 Juli 1899 werd er verhuist naar de Tuinstraat 56 één hoog achter. Oma was zeven maanden zwanger en wie zou denken dat het kindje daar wel geboren zou worden had het mis. Want veertiendagen later werd er weer verhuist op 27 Juli ging het gezin naar Tuinstraat 45 drie hoog voor. Daar werd Greet op 10 september 1899 geboren, en Leentje op 7 oktober 1901.

Dat er op 7 oktober ,een baby geboren werd was voor opa en oma zeer emotioneel, vier jaar eerder was op deze datum hun eerste kindje overleden, . Toen de nieuwe wereldburger een meisje was werd het ook weer Leentje genoemd.

Er stonden in die tijd veel krotten leeg en vaak hoefde ze als ze verhuisde de eerste week geen huur te betalen. Dus men verhuisde graag. Er viel ook niet veel te verhuizen, meer dan de kinderen de kleding die ze aan hadden, het oliestel, een wastobbe, een eettafel met stoelen en de strozakken om op te slapen was er niet.

In de Tuinstraat 45 hebben mijn grootouders bijna tweejaar gewoond op 24 juni werd er naar de Vinckestraat 61 twee hoog achter verhuist. daar werden Nellie 1903 ,Corrie 1905, Dien 1907, en mijn vader Piet 1909 geboren.

Piet ,(mijn vader) was het negende kind in het gezin van Klaveren ze woonde met z’n allen op een halve woning. op 5 december 1910 wordt er naar de Tuinstraat 58 verhuist. 17 juni 1912 word er voor de laatste keer verhuist naar de Egelantierstraat 34 waar ze de rest van hun leven woonde, hier werden nog vier kinderen geboren. Stientje1912, Mientje 1915, Beppie 1917 en Marietje 1919 Niet alleen mijn vader is in de Vinckestraat geboren. Mijn vader werd op nummer 61 geboren, mijn moeder werd in de zelfde straat weliswaar twee jaar later op nummer 21 geboren

En om met Bredero te spreken: Het kan verkeren

Copyright Ⓒ 2016 – 2019 P. Schwank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s