Verhuizingen

De gehele huisraad ging op één handkar

Opa Piet en Oma Anne zijn na een – poosje verkering – op zeven november 1894 getrouwd en betrokken een woninkje in de Anjelierstraat 194 huis, daar hebben ze een paar jaar gewoond. op deze locatie werden Leentje, Nelis en Anne geboren.

Op 11 Juli 1899 werd er verhuisd naar de Tuinstraat 56 één hoog achter. Oma was zeven maanden zwanger en wie zou denken dat het kindje daar wel geboren zou worden had het mis, want veertien dagen later werd er weer verhuisd; eind Juli ging het gezin naar Tuinstraat 45 drie hoog voor. Daar werd Greet geboren, en Leentje op 7 oktober.
Dat was voor opa en oma zeer emotioneel; vier jaar eerder was – op deze datum – hun eerste kindje overleden, . Toen de nieuwe wereldburger een meisje was werd het ook weer Leentje genoemd.

Er stonden in die tijd veel krotten leeg en vaak hoefden ze, als ze verhuisden, de eerste week geen huur te betalen. Dus men verhuisde graag. Er viel ook niet veel te verhuizen; meer dan de kinderen, de kleding die ze aanhadden, het oliestel, een wastobbe, een eettafel met stoelen en de strozakken om op te slapen, was er niet.

In de Tuinstraat 45 hebben mijn grootouders bijna tweejaar gewoond. Op 24 juni werd er naar de Vinckestraat 61 twee hoog achter verhuisd.. Daar werden Nellie, Corrie, Dien, en mijn vader Piet geboren.

Piet ,(mijn vader) was het negende kind in het gezin van Klaveren ze woonden met z’n allen op een halve woning. op 5 december 1910 werd er naar de Tuinstraat 58 verhuisd en in 1912 werd er voor de laatste keer verhuisd. Dit keer naar de Egelantierstraat 34, waar ze de rest van hun leven woonden, Op dit adres werden de vier jongsten kinderen geboren: Stientje, Mientje, Beppie en Marietje.
Mijn vader is dus in de Vinckestraat 61 geboren. Mijn moeder, weliswaar twee jaar later, werd in
dezelfde straat en wel op nummer 21 geboren

En om met Bredero te spreken: ‘ Het kan verkeren’

Copyright Ⓒ 2016 – 2019 P. Schwank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s